Een gazon heeft sowieso water nodig. Indien u niet in de gelegenheid bent om het gazon regelmatig zelf te besproeien kan een beregeningsinstallatie voor u de oplossing zijn. Er zijn vele, betaalbare sproeiers en installaties te koop bij de tuinvakhandel. Om te meten hoeveel mm u sproeit kunt u ook simpelweg een glas op het gras zetten tijdens het sproeien. U meet met een lineaal hoeveel cm water er per uur in het glas valt (1cm = 10mm water)
De grond is te zanderig waardoor het te weinig water vasthoudt. Waarschijnlijk ligt het waterniveau onder het wortelgestel. U kunt het beste gecertificeerde compost, turf of grondverbeteraar goed met de grond mengen of frezen.
Hoogstwaarschijnlijk heeft u een kleihoudende samenstelling van de grond. Klei warmt in het voorjaar moeilijk op. Kalk en compost op de klei toepassen lost dit probleem op. Hierdoor is de grond ook beter bewerkbaar.
Gedurende extreme droogte moet u sproeien, bij voorkeur s'avonds of s'nachts. Zorg ervoor dat u per gift minimaal 15mm-20mm water geeft. Op deze manier bereikt het water de wortels en wordt niet alleen het blad besproeit. Sproei niet te vroeg. Geel gras kleurt echt wel weer bij. De combinatie warmte en vocht bevordert ook de groei van wilde grassen en onkruiden. Beter 1 à 2 x per week goed en veel sproeien dan elke dag een klein beetje.
Tip : Om er zeker van te zijn dat u 15mm tot 20mm sproeit zet u een drinkglas op het gazon. Zo kunt u met een lineaaltje meten hoeveel cm u heeft beregend. (1cm = 10mm).
Helaas , een grasmat die je helemaal niet hoeft te maaien bestaat niet (tenzij u kunstgras neemt!).Onderhoud moet toch altijd. Speelgazon bevat Engels Raaigras wat goed tegen betreding kan. Ook een Sportveldenmengsel kan goed tegen betreding. Regelmatig bemesten met de juiste bemesting bevordert de (wortel) groei van het gras waardoor het ook snel herstelt. Af en toe wat onderhoud werpt toch zijn vruchten af en kunt u én uw kinderen genieten van een mooi en sterk gazon!
Na een chemische onkruidbestrijding verdient het aanbeveling zeker 24 uur het gras niet te betreden. Dan loopt uw kind (en uzelf) geen enkel gezondheidsrisico. Mestkorrels brengen geen risico's met zich mee. (Zolang het geen combinatie korrels zijn met onkruidbestrijding) Bij twijfel of bij veel inname adviseren wij toch even uw arts te raadplegen. Beregen altijd na het bemesten totdat de korrels bijna of geheel opgelost zijn. Dit is goed voor de opname van de meststoffen én u loopt geen gezondheidsrisico
De grond in het doelgebied zal waarschijnlijk erg hard en vastgelopen zijn door de intensieve betreding.
Hark of prik de grond goed open en zaai het bij.
Nadeel is dat uw kinderen een tijdje daar niet kunnen voetballen. Een andere oplossing is de grond om te spitten en nieuwe graszoden te leggen. U kunt ook regelmatig de goals verplaatsen zodat het gras tussentijds kan herstellen voordat het kapot gelopen is. Speelgazon en Sportveldenmengsels kunnen het beste tegen intensieve betreding. Maar ook hier geldt: Regelmatig maaien en regelmatig bemesten met de juiste bemesting is noodzakelijk ten einde een goed en sterk gazon te behouden. Graszoden B-kwaliteit zijn ideaal voor voetbal of speelveldjes.
Gras herstelt heel snel zodra de temperatuur dat toelaat. Bij vorst ligt de gehele groei stil en ligt de grasmat als het ware in een winterslaap. Een schaatsbaan maken is geen probleem. Leg eerst plastic op de grasmat en maak een soort mal door de zijkanten met bijv. balken omhoog te maken. Laat de mal vollopen met water en laat dit bevriezen. Sproei , indien nodig, elk dag een dun laagje op het ijs totdat het ijs voldoende sterk is. Let u er wel op ,bij dooi, de kinderen niet meer op het ijs te laten. Zij kunnen het plastic eventueel kapot schaatsen en met de
scherpe punten ook de grasmat beschadigen. Ruim tijdig het plastic op bij dooi zodat het gras weer snel kan ademen en herstellen.
Een schaatsbaan op je eigen grasveld is erg leuk, veilig en gezellig!! Zodra er vorst is maken wij een schaatsbaan voor de hele regio!! Benieuwd naar de foto's? Kijk maar eens op onze facebookpagina!
Helaas, het gras zal flink verbrand zijn en er ontstaan droge en gele plekken. U dient deze plekken uit te
krabben en bij te zaaien of u legt nieuwe graszoden. Het zal niet meer uit zichzelf herstellen of u moet héél véél geduld hebben!
In princpe zijn de paddestoelen niet giftig. Uw kind kan wel buikkrampen krijgen als hij/zij er heel veel zou opeten. Pas dus altijd op!. Bij twijfel altijd uw arst raadplegen. Advies: Maai wat vaker de grasmat en vang het maaisel op. De paddestoelen zullen snel verdwijnen.
Uw kind kan hiervan buikkrampjes krijgen. Mestkorrels zijn niet giftig maar teveel is natuurlijk nooit goed. Advies : Sproei altijd minimaal 10-15mm na bemesting zodat de korrels oplossen .
Een mengsel met Engels Raaigras kan goed tegen betreding. Speelgazon of sportveldenmengsel is uitermate geschikt bij intensieve betreding. B-Kwaliteit graszoden zijn net zo sterk en een stuk goedkoper; ideaal voor een speelveldje.
U dient de grond om te spitten en nieuwe graszoden te leggen of in te zaaien. Makkelijker is natuurlijk om een paar rubberen tegels of kunstgras op die plek te leggen.